Министърът на енергетиката Росен Христов съобщи, че първите доставки на свежо

...
Министърът на енергетиката Росен Христов съобщи, че първите доставки на свежо
Коментари Харесай

Спираме ли да внасяме руско гориво? Новини от Христов

Министърът на енергетиката Росен Христов заяви, че първите доставки на свежо нуклеарно гориво от компанията „ Уестингхаус “ ще станат през средата на 2024 година. Тогава по проект ще бъде заредено гориво в 5 блок на АЕЦ „ Козлодуй “, разгласи той в „ Лице в лице “.

„ Първото зареждане е отчасти. Горивото е съобразено с условията за сигурност и е съвместимо с съветското гориво. Това е изцяло безвредно. Проучихме всички варианти. В Чехия към този момент има сполучлив случай, както и в други страни. Сигурни сме, че техническото решение е най-хубавото за пети блок “, добави той.
-->
Договорената цена е идентична с тази на съветското гориво, посочи Росен Христов.

„ За първи път „ Уестингхаус “ ще създава касетите и доставката на горивото. Те ще конфигурират тяхната система за вътрешнореакторен надзор. Двете системи ще работят редом в началото. За шести блок сме пред сключване на контракт с „ Франатом “. Това ни дава диверсификация – два изцяло разнообразни източници “, безапелационен е министърът на енергетиката.

" Спираме да внасяме съветско гориво. С напредването на войната логистично не може да се достави гориво. Фериботът не може да мине под Кримския мост е една от аргументите. Компанията „ Твел “ разгласи, че имат усложнения и проблеми. 2023 година няма да могат и да желаят да доставят. Изправени сме пред обстоятелството, че съветско гориво не можем да доставяме ", добави Христов.

От тази година отработеното нуклеарно гориво е спряло да бъде извозвано, а съветската компания „ Маяк “ е с лишен лиценз, а ще се договаря с европейска компания.

„ В момента краткотрайно съхранява това гориво. Имам потенциал за предпазване от 100 години “, добави той.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР